Kennispunt MBO Onderwijs en Examinering
Inloggen / Registreren

Valideringsverantwoording

 
 

Wat is de valideringsverantwoording?

Vanaf 1 augustus 2018 geldt dat exameninstrumenten voor kwalificaties - en sinds 2023 ook voor mbo-certifiaten - valide moeten zijn volgens de afspraken voor 'drie routes naar een valide examenproduct'. Daarover moeten scholen zich verantwoorden o.a. in het geïntegreerd jaarverslag / verslag van werkzaamheden. Deze website kan jij gebruiken voor de inrichting van deze verantwoording. Onderstaand vind je een stappenplan dat je kan gebruiken om de eerste basis neer te zetten.
 

Hoe maak je met de website de valideringsverantwoording?

 

Stap 1

 

Log in of maak een account aan.

 

Stap 2

 

Kies de kwalificaties en mbo-certificaten waarvoor jij de valideringsverantwoording wilt maken. Dit doe je door uit de lijst een kwalificatie en/of mbo-certificaat te kiezen en daarop te klikken. Door in het venster van de geselecteerde kwalificatie / mbo-certificaat rechtsboven op het sterretje te klikken voeg je een kwalificatie / mbo-certificaat toe aan "jouw selectie". Doe dit voor alle kwalificaties / mbo-certificaten voor jouw valideringsverantwoording.

 

Stap 3

 

Ga naar "Mijn gegevens" bovenaan het scherm. Daar vind je een overzicht van alle kwalificaties (en eventueel mbo-certificaten) die je doormiddel van het sterretje heeft toegevoegd aan jouw selectie. Je kan per kwalificatie / mbo-certificaat aangeven welke route je kiest: route 1, 2 en/of 3.

 

Stap 4

 

Je kan de valideringsverantwoording printen nadat je deze als PDF gedownload hebt.

 

Stap 5

 

Om de verantwoording compleet te maken, vul het overzicht aan met een onderbouwing van de keuzes voor de route (per kwalificatie of groep kwalificaties).

 

Toelichting

In de publicatie Routes kiezen en verantwoorden is beschreven hoe mbo-scholen de verantwoording kunnen oppakken en welke informatie in de verantwoording een plek moet krijgen. Via deze website heb je de mogelijkheid om voor de kwalificaties / nbo-certificaten een overzicht van de gelopen routes te genereren.